‘Als het niet kan zoals het moet, dan doen we het zoals het kan’.
Zelf noem ik het een workaround en een zakelijke relatie gaf er de naam “natuurlijke bypass” aan. Wellicht dekt dat de lading nog beter. Te vaak ben ik in de praktijk tegengekomen dat beoogde efficiëntie en resultaten uitbleven omdat goed bedoelde processen, technieken en automatisering niet gebruikt worden zoals bedacht en / of bedoelt.
Wat er gebeurt?
Net als water zullen ook mensen veelal kiezen voor de weg van de minste weerstand. Echter in werkprocessen, projecten, automatisering of bij het inzetten van nieuwe technieken is er vaak sprake van aanpassingen in je werkwijze. Kort gezegd; je hebt te maken met veranderingen en dat gaat vaak niet via de weg van minste weerstand.
Uit de vele projecten waarbij mijn hulp gevraagd werd omdat ‘gewenste’ resultaten uitbleven, heb ik vaak geconstateerd dat juist door gebrek aan informatie, begeleiding of duidelijke instructies, het een kwestie van tijd is dat men een manier vindt waarop het wel werkt, of waarmee het voor hem of haar net wat eenvoudiger wordt.
Onbewust brengen ze een bypass aan in het “proces” waarmee essentiële informatie of uitkomsten gemist worden, wat voor op dat moment nog geen gevolgen heeft. Maar verder op in het proces of zelfs bij het eindresultaat wordt het duidelijk dat het niet gegaan is zoals bedoelt. En om dan te achterhalen wat dit veroorzaakt heeft (hoe het kan) zal veel tijd en energie kosten. Om nog maar te zwijgen van de schade die veroorzaakt wordt bij of voor de klant.
Werkvloeren
Met alle automatisering denk ik dat uw medewerkers onbewust meer het beleid en imago van uw bedrijf bepalen dan u beseft. Zorg daarom dat u goed op de hoogte bent en betrek uw medewerkers bij ontwikkelingen en beleid.
Ik ben een man van de praktijk en heb van nature de drang om veel op de “werkvloer” aanwezig te zijn. Het interesseert mij hoe zaken gemaakt of uitgevoerd worden.
Als beleidsmaker, directielid en of leidinggevende is het belangrijk dat je veel op de werkvloer bezig bent, je verbaast, vragen stelt en leert van wat waarom gebeurt.
Dit geldt niet alleen voor productiebedrijven, maar ook voor b.v. ingenieursbureaus, zeker in deze tijd waar veel gewerkt wordt met online activiteiten (cloud e.d.). Informatieverwerking gaat zo snel – de deur uit – dat kleine bypasses aan bijvoorbeeld een rekenprogramma, grote gevolgen kan hebben.
Nieuwsgierig hoe u met “werkvloeren” en ”situationeel leidinggeven” meer rendement haalt en beoogde resultaten ook geboekt kunnen worden neem dan met mij contact op voor een vrijblijvende gesprek.
[social_share style=”bar” align=”horizontal” heading_align=”inline” text=”” heading=”” facebook=”1″ twitter=”1″ google_plus=”1″ linkedin=”1″ pinterest=”0″ link=”” /]