Wind in economische zeilen!

‘Nog nooit zo veel groei in het aantal bouwbedrijven’. Dat lees ik veel de laatste maanden. En dat schijnt vooral te komen door de explosieve groei van het aantal ZZP-ers in die branche. Zelfstandigen Zonder Personeel. Mooi toch: Lekker zelfstandig, niet te hoeven luisteren naar de baas, zelf je klussen bepalen… Maar vaak is het ZZP-er-schap uit nood geboren, omdat de economie een aantal jaar geleden totaal op z’n gat lag. Toen was er vaak geen andere keus meer dan ZZP-er worden.

‘Handig mannetje’

Ik, als consument, vind die ZZP-ers wel prima! Je belt zo’n ‘handig mannetje’ en die regelt het allemaal… Ik, iemand die de iets ingewikkelder klusjes met elektra of loodgieters-werkzaamheden niet zelf kan doen. En niet wíl doen, omdat ik hiervoor een vakman wil hebben. Zodat er niet ineens ergens kortsluiting is, of water in huis op de verkeerde plekken… Nee, ik wil iemand met verstand van zaken, iemand die weet waar hij mee bezig is.

Gelukkig heb ik goede ervaringen met ZZP-ers. Laatst had ik namelijk ook zo’n ‘mannetje’ nodig. En ik bel de man die hier een tijd geleden was voor een reparatie in huis. Hij gaf direct eerlijk antwoord: ‘Dat werk doe ik niet, maar ik weet wel iemand anders voor je’. Daar was ik heel blij mee! Blij, dat hij aangaf dat hij die werkzaamheden liever niet doet én blij dat hij iemand kon aanbevelen. Dat andere ‘mannetje’ was een prima kerel en hij klaarde de klus goed en snel. Iedereen blij. Fijn, dat ZZP-er 1 zo eerlijk en helder aangaf hoe hij zijn werk wil doen. Wat hij wíl en kán doen.

Communicatie

Niet alle ZZP-ers zullen dit op zo’n heldere manier aan hun klanten kunnen verwoorden. Er komt namelijk zoveel meer kijken bij het runnen van een eigen bedrijf. Veel meer dan het vakmanschap wat iemand beheerst. Dat zijn vaak de dingen die zij van ‘nature’ niet gemakkelijk vinden; werk goed organiseren en plannen, de financiën, goed informeren en communiceren met klanten en leveranciers.

En om vijf uur is de ZZP-er niet klaar; dan volgt de administratie, gemiste telefoontjes beantwoorden, voorraden aanvullen en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en technieken. En dat laatste schiet er vaak bij in. Simpelweg, omdat de tijd ontbreekt.

Investeren in jezelf (scholing) betaalt zich terug

Ik gun het deze ‘handige mannetjes’ heel erg om juist wél de tijd te nemen bij te scholen! Dat levert waarschijnlijk meer structuur en rust op in hun bedrijf zodat ze bijvoorbeeld wel op vakantie kunnen, zonder al teveel inkomen te hoeven missen.

Juist voor de ZZP-er is het belangrijk dat deze zich blijft ontwikkelen op gebied van communicatie en gedrag.  Met meer kennis en vaardigheden kun je het vaak lang volhouden, ontstaan er beter samenwerkingen en blijft je werk leuk.

KoersInZicht biedt speciaal voor deze doelgroep een praktische training aan: ‘Communicatieve vaardigheden en aansturen voor ZZP-ers’. Investeer in jezelf en in je bedrijf. Laat de wind in de zeilen komen en verlies jezelf niet in de werkzaamheden die nu eenmaal horen bij een andere functie.

En ja, ik ben de vriendin van Jan. Dus dit lijkt verdacht veel op zo’n commercieel praatje; dat is natuurlijk zo. Maar Jan komt uit de bouwwereld en hij weet waar hij over praat. Waar mensen tegenaan lopen. Ik heb zelf eens gekeken naar de inhoud van die training en ik ben er wel van overtuigd dat deze training klopt en werkt.

En als je dan toch een kijkje neemt… Kijk dan ook eens naar de andere trainingen die worden aangeboden. Veel plezier!

[social_share style=”bar” align=”horizontal” heading_align=”above” text=”” heading=”Voor meer informatie kijk ook op:” facebook=”1″ twitter=”1″ google_plus=”0″ linkedin=”1″ pinterest=”0″ link=”” /]

Deel dit artikel .....

Samenwerking met
Aangesloten bij
Scroll naar boven