Vertrouwen is geen schakelaar

Vertrouwen is geen knop die je kan omzetten!

“Ze pakken het niet op. Echt, we geven ze vertrouwen om initiatief te nemen, maar niks hoor. Als het er op aankomt kan ik het alsnog zelf gaan doen, daar wordt ik niet vrolijk van”. Dat zei mijn gesprekspartner.

Op een netwerkbijeenkomst raakte ik laatst met iemand in gesprek. Meestal zijn het wat vluchtige gesprekken: Wie ben je, wat doe je, en heb ik wat aan jou? Maar dit keer was het anders, het was een ontspannen gesprek met oprechte interesse.

“Dat komt allemaal door de vorige directie van het bedrijf. Als je toen initiatief nam of een stapje meer deed werd je gelijk afgestraft. Tja, dan houdt men wel op met zelf na denken of zich ergens voor in te zetten. Maar we zijn al bijna 5 jaar verder met de huidige directie. We doen er alles aan. Gaan in gesprek, geven het goede voorbeeld en we geven medewerkers vertrouwen. Maar ze pakken het niet op…”

Een boeiend onderwerp wat ik vaker tegenkom binnen bedrijven waar vanuit het MT/directie actief ingezet wordt op het aansporen van eigen initiatief door ‘vertrouwen’ te geven.

Maar alleen vertrouwen geven werkt niet. Vertrouwen is geen knop die je om kan zetten!

Vertrouwen moet groeien en net als bij alles wat groeit, dien je dat te verzorgen en bij te houden.  Verwacht geen wonderen als je enkel de ruimte geeft, maar ga naast je medewerkers staan. Ontdek wat zij echt nodig hebben om te groeien naar meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid nemen.

Sceptisch kijkt mijn gesprekspartner mij aan. “Dat gaat veel tijd kosten, daar heb ik het te druk voor“.

Maar wat als het je tijd gaat opleveren, zou het dan interessant zijn?

Want dat gaat het doen. Het gaat je echt tijd opleveren, voor jezelf en voor je collega’s.  Dat weet ik uit persoonlijke ervaringen.

Natuurlijk zet ik naast persoonlijke ervaringen ook ’tools’ in voor het resultaat, wil je weten welke en hoe? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.

Deel dit artikel .....

Samenwerking met
Aangesloten bij
Scroll naar boven