Je gaat het pas zien, als je het door hebt.

“Je gaat het pas zien als je het door hebt”, een gevleugelde uitspraak van Johan Cruijff.
Onlangs werd deze spreuk voor mij weer eens bevestigd.

Ik heb het door, dus ik zie het ook!

Nu ik het doorheb, herken ik waarom er binnen bedrijven zo vaak misvattingen zijn. Het ligt zo voor de hand en toch zien we het vaak niet of ontbreekt het ons aan inzicht om er een draai aan te geven.

Laat ik het illustreren met een voorbeeld uit mijn jeugd. Ik ben mijn opleiding begonnen met de LTS en mijn drie jaar oudere broer met de HAVO. Als ik destijds met bijvoorbeeld een wiskundige vraag bij mijn ouders aanklopte, waarmee ze mij niet konden helpen, stimuleerde ze mij om het aan mijn broer te vragen. En ondanks dat mijn vraag voor hem gesneden koek was, kon hij mij toch niet helpen. Sterker nog, bij ons ontaarde het vaak in ruzie. Zijn manier van uitleggen sloot totaal niet aan bij mij. Voor mijn gevoel kreeg ik er een probleem bij. Wat resulteerde in een gevoel van onkunde, onmacht en frustratie van waaruit ik dan ook vaak reageerde.Nu ik het doorheb, begrijp ik wat er destijds misging tussen ons.Mijn broer benaderde mijn vraag vanuit zijn niveau en sloeg, zonder het zelf door te hebben, stappen over die voor mij essentieel waren. Vanuit zijn kennis en kunde waren het vanzelfsprekendheden, logisch gevolg van het een of het ander. Voor mij echter waren er ontbrekende schakels, die ik niet overzag en kon koppelen.

Al heb je het door, dan nog blijft het lastig om het te zien!

Aannames, verwachtingen en vanzelfsprekendheden zijn hierin grote boosdoeners.
Ook binnen bedrijven blijken misvattingen en onbegrip een grote impact te hebben op de werkvreugde en staat het groei en ontwikkelingen van mens en bedrijf vaak in de weg.

‘Vreemde ogen’ kunnen dan uitkomst bieden. Iemand met een frisse blik en vrij van vanzelfsprekendheden. Die in staat is om vanuit meerdere invalshoeken mee te kijken en mee te denken bij processen in organisaties.

En dat is mijn kracht: Náást mensen meelopen, op elk niveau. Door mijn ruime werkervaring in alle lagen van diverse organisaties, heb ik veel kennis verworven en spreek ik de taal van zowel werkvloer als het management. Daardoor kan ik met u en uw mensen meelopen en op een praktische manier laten zien waaraan voorbij gegaan wordt, welke schakel er ontbreekt.

'Vaak moet er iets gebeuren voor dat er iets gebeurt.'

Nog zo’n mooi citaat van Johan. Maar áls het gebeurt, levert het zoveel op. Opeens gaan zaken stromen, wordt de samenwerking plezieriger en bovenal groeit het respect voor elkaar omdat er meer begrip is ontstaan.Kijk eens rond in uw organisatie en vertel mij waar het wringt. Ik ga de uitdaging graag aan om InZicht te leveren zodat jullie weer op Koers komen.

Deel dit artikel .....

Samenwerking met
Aangesloten bij
Scroll naar boven