Who is affraid of Red Blue …..Yellow and Green?


[social_share style=”circle” align=”horizontal” heading_align=”inline” text=”” heading=”” facebook=”1″ twitter=”1″ google_plus=”1″ linkedin=”1″ pinterest=”0″ link=”” /]

Ik ben blauw en jij bent rood, hoor ik de laatste tijden wel vaker om mij heen, helemaal na de column van Paulien Cornelisse in de NRC (18-11-16), waarin zij op satirische wijze de toepassing van DISC omschrijft. Zeker grappig geschreven en zoals het hoort lekker op punten uitvergroot, en dus herkenbaar met de kreten om mij heen.

Maar gelukkig gaf ze in haar eigen column al aan dat ze er niet bekend mee is en tja onbekend maakt al gauw onbemind. Toch is het fijn dat er over geschreven wordt, want dat betekent dat steeds meer mensen weten dat DISC bestaat.

DISC? Ja dit staat voor de woorden Doelgericht – Invloed – Stabiel en Consciëntieus, waar (op een of andere manier) de kleuren rood, geel, groen en blauw aan zijn gegeven.

Maar het is net als met Nordic Walking, als je er niet op de juiste manier mee omgaat of invulling geeft wordt het een ‘suffe’ tool, die de complexiteit van de mens geen recht doet en al helemaal niet als we gaan “stempelen” of in hokjes plaatsen van individuen. Het bijzondere is eigenlijk dan ook wel weer dat iedereen alle temperamenten (en dus kleuren zoals je wilt) in zich heeft. Er is echter bij iedereen één temperament die overheerst en de meeste invloed zal hebben op ons gedrag.

Het is met DISC net zoals met fietsen – autorijden – CAD tekenen en nog meer van die vaardigheden die je pas echt gaat leren ná de cursus door het in praktijk te brengen. Door slechts een keer een workshop of een toets (online) gedaan te hebben, ontdek je ook niet de kracht van het instrument DISC. Want zo zou je het kunnen bekijken, dat je met DISC een instrument tot je beschikking hebt die je helpt met groeien in jouw vaardigheden, op welke vlak dan ook.

Het geeft je inzicht in jouw “basisbehoeften” en “bewust gedrag”, het geeft je meer zelfkennis. En zelfkennis is de eerste stap naar jouw succes! Immers de bron van activiteiten in jouw leven ben jezelf! Met kennis van en over jezelf en hoe DISC echt werkt, ga je pas de kracht in toepassing ervan herkennen!

Oké leuk allemaal hoor ik je denken, maar wat kan ik er dan mee – hoe, wanneer is het dan toe te passen? Ik zou bijna zeggen in alles wat je gebruikt in jouw persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld bij:

  • Communicatie; Je begrijpt zo gemakkelijk iets verkeerd omdat je, zonder er erg in te hebben, een geconditioneerde invulling geeft aan een woord. Hoe kan ik een ander begrijpen als ik mijzelf niet begrijp?
  • Succesvol zijn; als je doelgericht aan je doel kunt werken ben je vaak succesvol. Het is daarom handig om te weten hoe je doelen stelt, waar je energie van krijgt en wat je kunt doen om ze te behalen. (of voor jouw concreter kunt maken)
  • Werkomgeving; hoe gunstiger de omstandigheden hoe effectiever je werkt! DISC geeft inzicht hoe je reageert op bepaalde omstandigheden, wat je energie geeft of kost.
  • Effectiever samenwerken; of je nu met een nieuwe klant, projectteam of collega’s gaat samenwerken, je doorloopt altijd 6 fasen van het proces. Met DISC kan je inzicht krijgen waar je van “nature” goed in bent en op welke van de 6 je extra energie nodig zult hebben.

Zo maar wat toepassingen waarin ik de meerwaarde van DISC als “tool” heb ontdekt en mogen ervaren.

Dus laat je niet afschrikken door het kleurenmonster die je bestempelt, maar kies voor de meerwaarde van zelfkennis!

Wil jij de meerwaarde van DISC ontdekken en jezelf blijven ontwikkelen, privé of zakelijk neem dan contact op met mij.  Als gecertificeerde motivitatie trainer bij Q4profiles help ik jou je richting te bepalen en koers te houden.

 

Deel dit artikel .....

Samenwerking met
Aangesloten bij
Scroll naar boven